Gedragsbegeleiding

Soms gebeurd het dat uw huisdier niet functioneert zoals u dat graag zou zien.
Vaak zijn het problemen die voor uw huisdier normaal gedrag betreft zoals blaffen, graven, stelen, jagen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u dit gedrag allemaal moet tolereren, maar vaak is het gedrag dat rasgebonden is of veroorzaakt wordt door verveling.

Vele eigenschappen zijn ontstaan uit jarenlange selectie van verdedigings-, jacht-, drijfeigenschappen. Deze eigenschappen hebben fokkers geselecteerd omdat dit voor de werkzaamheden waarvoor de hond werd ingezet, noodzakelijke eigenschappen waren om de vaak zware werk-taak te voldoen.

Tegenwoordig zijn vrijwel alle rassen (herdershonden, jachthonden, terriërs etc.) gewone huishonden en gezelschapsdieren die niet meer hoeven te werken voor hun kost.

Vaak moeten ze al dan niet opgesloten in een bench of andere kleine ruimte in de woning uren wachten op hun baas, die naar het werk is. De kinderen zijn naar school en van de hond wordt dan verwacht dat hij al die tijd rustig is en niet onzindelijk. Bij thuiskomst zijn baasjes moe en mag de hond even een blokje om. Deze is echter superblij zijn baasjes weer te zien en energiek, hij heeft namelijk al de hele dag op een plek moeten liggen.

Vele baasjes vinden de honden dan erg druk zodat hij opnieuw weer, na een blokje om, in de bench wordt opgesloten. De bench is een enorme uitvinding om honden korte tijd te laten verblijven, maar is niet vervaardigd om uw hond daar hele werkdagen in op te sluiten (bent u al eens 8 uur op de WC of badkamer opgesloten……….).

Hier ligt dus vaak het probleem van “vervelend” gedrag.

De hond van tegenwoordig die geen taken meer heeft en hele dagen op zijn baas moet wachten, terwijl het een roedeldier is, gaat zichzelf vermaken door in huis te jagen (rond rennen of prooi te doden (bank of andere spullen vernielen), verdediging van territorium (blaffen). Je moet toch wat nietwaar!!!

Veelal is verschillend “probleemgedrag” vrij eenvoudig op te lossen, door actief met uw hond bezig te zijn en door de hond overdag activiteiten aan te bieden zodat hij zich niet hoeft te vervelen.

In de gedragsbegeleiding stellen we samen een individueel aangepast programma  voor u en uw huisdier op, waardoor binnen enkele weken, indien consequent uitgevoerd, het probleemgedrag snel verminderd tot geheel verdwijnt.

Comments are closed.