Vachtverzorging

Hondentrimmen is een kunst, een ambacht. Om een goede hondentrimster te zijn, moet men dus een kunstenares zijn, die van alle honden iets moois maakt en die het beste uit de hond naar voren laat komen, waardoor het uiterlijk nog mooier wordt.

In de domesticatie van onze honden zijn er niet alleen verschillen ontstaan in het uiterlijk van de hond, maar ook in de vachtsoorten.

Momenteel onderscheiden we:

  1. Stokhaar (lang en kort) bijvoorbeeld Golden Retriever en de Duitse herder
  2. Langhaar (veel en weinig onderwol) bijvoorbeeld Briard en de Ierse Setter
  3. Draadhaar/ruwhaar bijvoorbeeld Cairn Terrier
  4. Korthaar/gladhaar bijvoorbeeld Boxer
  5. Kroeshaar bijvoorbeeld Poedel
  6. Vilthaar bijvoorbeeld Bergamasco
  7. Haarloos/naakthond bijvoorbeeld Chinese Naakthond

Ongeacht de vachtsoort zal deze regelmatig onderhouden moeten worden. De frequentie van onderhoud is natuurlijk afhankelijk van vachtsoort en type.

Borstelen en kammen zijn de basis behandelingen die ongeveer 1-3 per week zouden moeten worden uitgevoerd.

Het borstelen en kammen van de vacht zijn belangrijk om dood haar en vuil te verwijderen, massage van de huid, verdeling van talg over de vacht, controle op wondjes of parasieten, maar ook als bevestiging van de rangorde.

De hondenvacht verandert o.i.v. van temperatuur, hormonen, voeding daarom verliezen vachten haren. Het verlies van haren kan door een periode van zeer intensieve verharing of ruien genoemd, waarbij boven- en ondervacht geheel wordt vervangen door een nieuwe vacht. Dit zien we bij alle honden met een dubbele vacht (stokhaar/langhaar).

Andere vachten verharen het gehele jaar door, waarbij er dus continu haren verloren worden, dat zien we bij gladhaar honden.

Dan zijn er de vachten die wel losser gaan zitten, maar die niet/nauwelijks zelfstandig verharen. Deze vachten moeten geholpen worden door te plukken wat betekend dat alle losse haren uit de vacht gehaald moeten worden. Dit zien we bij ruwhaar honden.

Sommige vachten verharen niet en blijven maar doorgroeien. Het zijn vooral de wollige vachten zoals bij de Poedel of de Bichon Frisé. Deze vachten moeten dan ook regelmatig geknipt worden.

Vilthaar is bij sommige rassen te zien, het is een dubbele vacht, maar de ondervacht heeft net zulk lange haren als de dekvacht. Hierdoor worden “rasta” strengen gevormd. Deze vachten hoeven nauwelijks onderhoud, een regelmatige wasbeurt is veelal voldoende.

Dan zijn er de naakthonden. Deze zijn zo gefokt dat ze nauwelijks nog haren hebben, natuurlijk valt er aan een naakthond weinig te trimmen, maar de huidverzorging van deze honden is des te belangrijker.Het gevormde talg door het lichaam wordt niet door de vacht verspreid en zal regelmatig door wassen verwijderd moeten worden.

Zoals jullie kunnen lezen heeft iedere vacht een speciale behandeling nodig. Deze behandeling kan bestaan uit plukken, effileren, inkorten of knippen. Alle behandelingen zijn daarom specifiek aangepast aan een speciaal ras en tevens zijn er voor de verschillende rassen specifieke knippatronen.

Wilt u meer informatie bel 0475-563610.

 

Comments are closed.